Açıklayıcı bilgiler için teşekkürler
Boyanın küçük parçacıklar hâlinde yüzeye püskürtülerek sürülmesini sağlar. Tabanca gövdesi, boya deposu, püskürtme ucu, sıvı iğnesi ayarlayıcısı, hava ayar musluğu, püskürtme konisi ayarlayıcısı gibi parçaları vardır. Boya tabancalarının üstten depolu, alttan depolu ve basınçlı kazan ile kullanılan deposuz gibi türleri vardır. Üstten depolu tabancalarda boya kendi ağırlığı ile tabanca ağzına gelir. Altı depolu tabancalarda ise […]
Boyanın küçük parçacıklar hâlinde yüzeye püskürtülerek sürülmesini sağlar. Tabanca gövdesi, boya deposu, püskürtme ucu, sıvı iğnesi ayarlayıcısı, hava ayar musluğu, püskürtme konisi ayarlayıcısı gibi parçaları vardır.
Boya tabancalarının üstten depolu, alttan depolu ve basınçlı kazan ile kullanılan deposuz gibi türleri vardır. Üstten depolu tabancalarda boya kendi ağırlığı ile tabanca ağzına gelir. Altı depolu tabancalarda ise boya hava akımının emiş gücü ile sağlanır.
Alttan depolu basit bir boya tabancasında gövdesi boyunca iki kanal bulunur. Kanalın birinde basınçlı hava diğerinde ise püskürtülecek sıvı gelir. Basınçlı hava sıvıyı parçalar ve küçük damlacıklar hâline getirerek boyanacak yüzeye yapışmasını sağlar.
Astar ve dolgu kullanılmasında 1,8 / 2,2 mm çapında, son kat uygulamalarında 1,5 / 1,7 mm çapında tabanca memesi kullanılmalıdır.
Tabanca ile boyamaya yaparken öncelikle hava hortumunu ve boya kabını bağlayınız.
Hava basıncı 4 ile 4,5 bar arasında ayarlayınız. Boyamak istediğimiz alan ile tabanca arasında 20-25 cm’lik bir mesafe olmalıdır. Tabanca işin yüzeyine paralel bir yol izlemelidir.
Boya tabancasının tetiğine her yeni izde yeniden basılmalıdır. İş parçasının dışından tetiğe basılmalı bitimine doğru tetik boşaltılmalıdır. Tabanca boyanacak yüzeye dik tutulmalıdır.
Geniş yüzeyler boyanırken çalışmaya kenarlardan başlamak gerekir. Yüzeyleri boyamaya kendimize yakın kenarlardan başlamak gerekir.
Alttan depolu tabanca ile geniş yüzeyleri boyarken tabancayı fazla eğdiğimiz takdirde boya haznesinin kapağındaki hava deliği boya ile kapanabilir.
Kenarları boyanacak tablaları boyamaya önce kenarlarından başlanmalıdır. Mobilyaların iç ve dış köşelerinde tabanca köşeye dik tutularak çalışılmalıdır.
Kafes radyatör örgüsü gibi işlerde tabanca işe eğik tutularak çalışılmalıdır. Böylece çıtanın bir geniş, bir dar kenarı boyanmış olur. İki yandan eğik olarak boya püskürtülürse düzgün bir boyama yapılmış olur. Kafes, hasır örgü gibi küçük aralıklı işlere boya püskürtürken aralarına bir plaka koymak faydalı olur.
Boya püskürtmek için kullanacağımız tabanca başlığı 1,8 ile 2,2 mm arasında olmalıdır.
Boyama yaptıktan sonra boya tabancası mutlaka temizlenmelidir. Tabancayı temizlerken boya için kullandığımız inceltici maddeyi kullanmamız gerekir. Tabancanın deposuna inceltici konularak püskürtülür. Böylece tabancanın içi temizlenmiş olur. Bu işlemden sonra tabancanın memesi yani başlığı sökülür ve inceltici tinerle temizlenir. Tabancanın başlığın söküldüğü kısım temizlenir. Tabancanın başlığı bir sonraki boyama işlemine kadar tiner dolu kabın içinde bekletilmelidir.
Yazı etiketi: Araç ve gereçler, Boya, Boya yapma, Üst yüzey işlemleri, Vernik
Kategori: Bilgiler
Açıklayıcı bilgiler için teşekkürler
çok güzelmiş beğendim
Lake boya tercihi derken ne demek istediniz? Renk mi yoksa boya türü mü?
Boyalar hakkındaki bu açıklamanız için teşekkür ederim. Lake boyalardan hangisini tercih etmeliyiz.
Bu mutfakları çok seviyorum, ancak mutfağımı yenilemek istediğimde aşırı uçuk bir fiyat söylediler. Keşke biraz daha ucuz olsa.
Mobilya ve İç Mekan Tasarımı © 2024