Boya Atölyesi

Tanımı ve Bölümleri:Ahşabın üst yüzey işlemlerine hazırlanmasından cilalanıp boyanmasına kadar işlemin gerçekleştirildiği yerdir. Boya atölyeleri genellikle atölyenin dış duvara yakın, kısımlarında yangın hâlinde rahat müdahale edilebilecek kısımlarında kurulmalıdır. Çift katlı atölyelerde ikinci kata kurulmalıdır. Boya atölyeleri, atölyenin diğer birimlerinden farklı ayarlanabilir bir ısınma sistemine sahip olmalıdır. Boya atölyesi, atölyenin diğer kısımlarından yangına dayanıklı duvarlarla ayrılmalıdır. […]

Tanımı ve Bölümleri:
Ahşabın üst yüzey işlemlerine hazırlanmasından cilalanıp boyanmasına kadar işlemin gerçekleştirildiği yerdir. Boya atölyeleri genellikle atölyenin dış duvara yakın, kısımlarında yangın hâlinde rahat müdahale edilebilecek kısımlarında kurulmalıdır. Çift katlı atölyelerde ikinci kata kurulmalıdır. Boya atölyeleri, atölyenin diğer birimlerinden farklı ayarlanabilir bir ısınma sistemine sahip olmalıdır. Boya atölyesi, atölyenin diğer kısımlarından yangına dayanıklı duvarlarla ayrılmalıdır. Cila ve boya atölyesi yakınlarına yangın söndürme tertibatı kurulmalıdır.

BÖLÜMLERİ
Tezgâh atölyesi: Montajı yapılmış ürünlerin perdah işlerinin yapıldığı atölyelerdir. Tezgâh atölyesinde zımpara tozlarının emilmesi için iyi bir toz vakumlama sistemi kurulmalıdır.

Cila ve boya atölyesi, tezgâh atölyesi bölümü
Cila ve boya atölyesi, tezgâh atölyesi bölümü

Püskürtme odası: Perdahı yapılmış ve yüzeyleri cila ve boyamaya uygun hâle getirilmiş ürünlerin boyandığı atölyedir. Bu atölyenin havalandırması gerek işçi sağlığı gerekse yapılan iş yönünden önemlidir.
Püskürtme odası

Kurutma odası: Boya ve cila püskürtme işleminden sonra iş parçaları kurutma odasına alınır. Kurutma odası termostatlı bir ısınma sistemi ile denetim altına alınmalıdır.

Vernik ve boya zımparalama odası: Adı üzerinde dolgu verniği ve astar boyanın zımpara yapılarak son kat boyama ya da verniklemeye hazırlandığı kısımdır.

Enerji odası: Püskürtme odasına yakın bir yerde ve dışında olmalıdır. Püskürtme ve kurutma odası için kullanılan ısıtma düzeni ve kompresörlerin bulunduğu kısımdır.

ÖZELLİKLERİ VE BAKIMI
Temizlik: Boya atölyelerinin temizliğine dikkat edilmelidir. Atölyeler temiz olabilmesi için atölye zemini mozaik veya karo taşlarla kaplanmalıdır. Duvarlar fayans veya yağlı boya ile kaplanabilir. Böylece atölye temizliği rahatça yapılabilir. Zemin ve duvarlara yapışan boya ve vernik lekeleri ağaç spatularla çıkarılmaya çalışılmalıdır. Boya atölyelerinde toz olmaması için devamlı olarak zeminler paspaslanmalıdır.

Isıtma: Boya atölyeleri ayarlana bilen ( termostatlı) ısıtıcılarla ısıtılmalıdır. Püskürtme odası yaklaşık olarak 25oC ile 30oC arasında olmalıdır. En iyi ısıtma radyatörle ısıtmadır.

Havalandırma: Havalandırma özellikle işçi sağlığı açısından önemlidir. Çalışılan ortamda yeterli oksijenin bulunmaması işçinin iş üzerine de yeterli ilgiyi gösterememesine yol açar. Atölyelerde değiştirilmesi gereken hava tabanca başına 25 m3tür. Havalandırma düzeni yanıcı, patlayıcı, eritici buharların tamamını dışarı atabilmelidir.

Aydınlatma: Aydınlatma işin kalitesini etkileyen önemli bir etkendir. En önemli aydınlatma gün ışığıdır. Renk değişikliğine neden olan floresan lambalar aydınlatmada kullanılmamalıdır. Işık kaynağı çalışan kişinin karşısından gelecek şekilde olmalıdır. Ampüllerin temizliği sık sık yapılmalıdır. Aydınlatmada duvarların ışığı en iyi yansıtacak boyalarla boyanması gerekmektedir. Bu durumda tavanın beyaz renge boyanmalıdır. Duvarlar ise pastel renklere boyanmalıdır.

Güvenlik: Cila ve boya atölyelerinde dikkatli çalışılmalıdır. Bunun için atölye sorumlusu muhakkak bulunmalıdır. Atölye içinde dikkat çekecek yerlere uyarı levhâları konulmalıdır. Atölye yakınında yangın söndürme cihazları bulundurulmalıdır.

Atölyenin Bakımı: Atölyenin bakımını kolaylaştırmak için atölyenin duvarları, zemini ve püskürtme kabini duvarı, filtre panjurları suda erimiş kireçle badana edilmelidir.

Günlük bakım: Çalışmaya başlamadan önce kireçle yapacağınız badana, boya ve cila çalışmasından sonra temizlik işini kolaylaştırır. Boya çalışmasına başlamadan önce havalandırma sistemini çalıştırınız. Böylece içerde toz kalmayacaktır. Isıtma sistemi, elektrik tesisatı, kompresör ve hava tesisatı kontrol edilir. Boyama işlemi bittikten sonra duvarlarda püskürtme kabininde ve zemindeki vernik ve boya atıkları kazınır. Atölye tozdan ve kirden arındırılır. Püskürtme masasının arkasındaki ön filtrelerle ısıtıcı elemanlar günlük olarak temizlenmelidir. Temizlik sırasında kıvılcım çıkaracak spatulalarla kazıma yapılmamalıdır.

Haftalık bakım: Sürekli yapılan günlük bakımın üzerine ek olarak havalandırma sistemindeki pervanelerin temizliği aksatılmadan yapılmalıdır. Yangına sebebiyet verecek kaynak, lehim gibi onarım iĢleri atölyede paydos saatlerinde yapılmalıdır. Bu tür onarımlar yapılırken atölye içinde yanıcı ve parlayıcı maddeler bulundurulmamalıdır. Ayrıca onarım yapılırken yangın söndürme cihazlarının hazırda bulundurulması gerekir.

Aylık bakım: Günlük ve haftalık bakıma ek olarak elektrik tesisatının, havalandırma, ısıtma ve aydınlatma tesisatının tamamının bakımı ve kompresörlerin yağlanması ve bakımı yapılmalıdır. Uyarı levhalarının üzerine yapışan tozlar ve boya lekeleri temizlenmelidir.

Altı aylık bakım: Diğer bakımlara ek olarak yangın söndürme cihazlarının kontrolü ve dolumu yapılmalıdır. Yangın söndürme aletlerinin bakımının yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    1. Bu mutfakları çok seviyorum, ancak mutfağımı yenilemek istediğimde aşırı uçuk bir fiyat söylediler. Keşke biraz daha ucuz olsa.

    Mobilya ve İç Mekan Tasarımı © 2024