Fırça ile boya sürme

Fırça ile örtücü olmayan boya sürmeFırça ile boya sürmede en önemli aşama iş parçasının üzerinde ve boya sürülecek ortamın tozsuz olması gerekir. İlk boyamayı örnek bir parçada yapmak uygun olur. İş parçasının üzerinde leke veya madensel (çivi, vida vb.) gereçler olmaması gerekir. Daha çok sanatsal çalışma yapan küçük atölyelerde ve örtücü olmayan boyalarda sıklıkla kullanılır. […]

Fırça ile örtücü olmayan boya sürme
Fırça ile boya sürmede en önemli aşama iş parçasının üzerinde ve boya sürülecek ortamın tozsuz olması gerekir. İlk boyamayı örnek bir parçada yapmak uygun olur. İş parçasının üzerinde leke veya madensel (çivi, vida vb.) gereçler olmaması gerekir. Daha çok sanatsal çalışma yapan küçük atölyelerde ve örtücü olmayan boyalarda sıklıkla kullanılır. Boyamaya geçmeden önce fırça, kullanılacak boyanın eriticisi ile temizlenmelidir.
Hazırlanan boya iyice karıştırılır.

Fırça ile boya sürme
Fırça ile boya sürme

Fırça, boyaya yarısına kadar daldırılır. Boyaya daldırılan fırça boya kutusunun kenarına sürülerek fazla boya temizlenir. Selülozik boya gibi çabuk kuruyan boyalar sürülürken üst üste fırça sürmemek gerekir. Fırça izleri üst üste değil yan yana gelecek şekilde uygulanmalıdır. Boya, önce ağacın boyu yönünde sonra dikine daha sonra yine boyu yönünde sürülmelidir. Düşey yüzeyler alttan başlanarak boyanmalıdır. Ağaç, boyayı yeteri kadar çektikten sonra süngerle veya temiz bir emici bezle boyanın fazlası alınır. Selülozik veya lake boyalarda bu teknik uygulanmaz. Birkaç kat boya sürülmek istenirse önce alttaki boya kuruduktan sonra ince zımpara ile boya soldurulduktan sonra üzerine tekrar boya sürülmelidir. Boyanan malzeme tozsuz, rutubetsiz bir yerde kurutulmalıdır. Fırça, boyama işlemi bittikten sonra boyanın inceltici sıvısı ile temizlenmeli ve fırçayı asılı tutmak gerekir. Örneğin, yağlı boya yaptıysak fırçamızı sentetik tiner ile temizlememiz gerekir.

Fırça ile sentetik örtücü boya sürmek
Boyama iĢlemine geçmeden önce ağacın yüzeyindeki budak ve reçineli kısımlar yakılır. Ağacın yüzeyi sentetik tiner ile temizlenir. Ağacın yüzeyi elyafları yönünde 100-120 numaralı zımpara ile zımparalanır. Astar boyanın yüzeye daha iyi yapıĢması, küf ve mantarın ağaç malzemeyi daha az etkilemesi için ağacın yüzeyine ham veya dekoratif tahta koruyucu sürülmelidir. Fırçayı kullanırken bir önceki konuda anlatılanlara dikkat ediniz.

Sentetik astar boya sentetik tiner ile % 10-20 oranında inceltilir ve yüzeye sürülür. Astar boya kuruduktan sonra sentetik macunla yüzeydeki çizikler ve darbe izleri kapatılır. Macun spatula ile çekilmelidir. Macun kuruduktan sonra 280-320 numaralı zımpara ile yüzey zımparalanır.

Zımparalanan yüzey temizlendikten sonra ikinci astar boya sürülür. Astar boya kuruduktan sonra 220-360 numaralı zımpara ile fazla bastırılmadan zımparalanır. Zımparadan sonra yüzeydeki zımpara tozları temizlenir.
Sentetik son kat boyayı fırça ile sürmek için % 5-10 kadar sentetik tiner ile inceltilir. Boya püskürtme tabancasında ise % 10-15 oranında sentetik tiner ile inceltilmelidir. Fırça yüzeye fazla bastırılmadan sürülmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    1. Bu mutfakları çok seviyorum, ancak mutfağımı yenilemek istediğimde aşırı uçuk bir fiyat söylediler. Keşke biraz daha ucuz olsa.

    Mobilya ve İç Mekan Tasarımı © 2025